Over Jet Kraanen

Jet Kraanen van Het Portretatelier in Leusden maakt maakt handgeborduurde portretten.
Vanaf 2007 werkte textielkunstenaar Jet Kraanen als fotograaf met als specialiteit reportage, straatfotografie en portret. Ze had veel mooie opdrachtgevers als Matchpoint Betrokken Ondernemen en Amersfoort City Marketing. Ook illustreerde Jet met portretfotografie de boeken De Voetbalbelofte van Jeroen Siebelink en Een goed verhaal, dat door Matchpoint Betrokken Ondernemen in eigen beheer is uitgegeven.

Portretborduren Omdat zij graag met haar handen werkt en een creatieve stap wilde maken, volgde Jet diverse textiel- en borduur-cursussen en -workshops. Voor portretborduren de online cursussen ‘Texture & Pattern’ en ‘Stich Your Story’ door Sue Stone bij TextileArtist.org.

Materialen en technieken Naast rijgsteken, stiksteken, kettingsteken en af en toe wat andere siersteken, maakt ze gebruik van appliqué. Vaak iets van spijkerstof, altijd gedragen of gebruikt. Ook zijn de garens meestal vintage: gekregen of gevonden bij het schatzoeken in kringloopwinkels. Daarnaast wordt textielverf, potlood of een klein voorwerp als een sierraadje of knoopje van de geportretteerde verwerkt.

Sampelen en spelen In Textielkunst zijn texturen en patronen erg belangrijk voor het gewenste effect. Hiervoor maakt Jet samples om te onderzoeken wat verschillende garens, combinaties van garens, kleuren, tonen, steekgrootte en het toevoegen van ruimte doet met de eenvoudige stik- en rijgsteken die zij gebruikt. De mogelijkheden hiermee zijn oneindig. Een stukje stof, een naald en wat garen en spelen maar! Deze samples worden verzameld en ingebonden tot unieke sampleboeken.https://www.instagram.com/p/CpnEqEfsAPA/

Inspiratie Het eigen fotoarchief en, werk van andere kunstenaars geven inspiratie om werk te maken.

Langlopend borduurproject Jet werkt aan een serie geborduurde zelfportretten. Het is de bedoeling om van elk levensjaar een portret te borduren.

Textielkunstenaar Jet Kraanen werkt aan borduurproject. Van elk levensjaar maakt zij een handgeborduurd zelfportret. Cursussen en losse workshops portret borduren bij Het Portretatelier in Leusden.
Serie handgeborduurde zelfportretten. Voor elk levensjaar een met de handgeborduurd portret. Wordt aan gewerkt.