Over Jet Kraanen

Fotografie Vanaf 2007 werkte textielkunstenaar Jet Kraanen als fotograaf met als specialiteit reportage, straatfotografie en portret. Ze had veel mooie opdrachtgevers zoals Matchpoint Betrokken Ondernemen en Amersfoort City Marketing. Ook illustreerde Jet met portretfotografie het boek De Voetbalbelofte van Jeroen Siebelink en Een goed verhaal, het jubileumboek dat door Matchpoint in eigen beheer is uitgegeven.

Portretborduren Omdat zij graag met haar handen werkt en een creatieve stap wilde maken, is zij diverse textiel- en borduurcursussen en workshops gaan volgen. Voor portretborduren o.a. de online cursussen Texture & Pattern en Stich Your Story door Sue Stone bij TextileArtist.org.

Materialen en technieken Naast de rijgsteken, stiksteken en af en toe siersteken, wordt gebruik gemaakt van appliqué. Vaak iets van spijkerstof, altijd gedragen of gebruikt. Ook zijn de garens meestal vintage: gekregen of gevonden bij het schatzoeken in kringloopwinkels. Daarnaast wordt af en toe textielverf, potlood of een klein voorwerp als een sierraadje of knoopje van de geportretteerde verwerkt.

Sampelen en spelen In Textielkunst zijn texturen en patronen erg belangrijk voor het gewenste effect. Hiervoor maakt Jet samples om te onderzoeken wat verschillende garens, combinaties van garens, kleuren, tonen, steekgrootte en het toevoegen van ruimte doet met de eenvoudige stik- en rijgsteken die zij gebruikt. De mogelijkheden hiermee zijn oneindig. Een stukje stof, een naald en wat garen en spelen maar! Deze samples worden verzameld en ingebonden tot unieke sampleboeken.

Inspiratie Het eigen fotoarchief en andere kunst geven inspiratie om werk te maken. In de voorbereiding onderzoekt en experimenteert zij volop met garens en steken.

Langlopend borduurproject Jet werkt aan een serie geborduurde zelfportretten. Het is de bedoeling om van elk levensjaar een portret te borduren.